De beuk is een zeer populaire Europese houtsoort. Het is een zeer sterk materiaal en houdt zich lang goed. Wel moet de beuk, net als alle houtsoorten, op de juiste manier behandeld worden.

De beuk is een zeer populair materiaal, mede doordat het weinig tekeningen heeft en bovendien erg hard is. Daardoor gaan beuken trappen langer mee en splintert deze niet, ook niet na een aantal jaar. Het hout heeft een lichtbruine kleur en wordt na verloop van tijd iets donkerder. Dat is voornamelijk afhankelijk van het natuurlijk licht dat op de trap valt.

Beuk wordt onderverdeeld in beuk 1e keus (zonder knopen en zonder rode vlamen) en beuk 2e keus (met kleine knoopjes en rode vlamen) 2e keus wordt meestal gebruikt voor kledertrappen of voor trappen die geschilderd moeten worden.

Een nadeel van beukenhout is dat het niet geschikt is om een trap voor buiten van te maken. Een beuken trap binnen in huis is altijd een goed idee, want het is een zeer duurzame houtsoort.

Omdat beuk een van de houtsoorten met de beste kwaliteit is, is de prijs van een beuken trap wel iets hoger. Wanneer men de investering afzet tegen hoeveel jaren de beuken trap meegaat, is het de investering zeker waard.